Приятел завинаги!

Село Павелско

Намира се на 2 км вляво от централния път Пловдив – Смолян, от село Хвойна. Павелско е най-старото село в Рупчос, което заема една част от северните склонове на централните Родопи. Намерените в района на селото археологически находки са доказателство, че там е имало поселища още в древността. При създаването на историческата карта на България за периода преди V в. от новата ера, от селата са отбелязани само на Павелско и Гела.

Още от римско време през селото са минавали пътни артерии от Пловдив за Беломорска Тракия. Павелско е заселено на днешното си място към 1660 г. от бегълци от с. Борово. Селото предлага 29 места за настаняване в къщи за гости и 70 места в две кафе сладкарници.

В селото е интересна църквата “Възнесение Господне” – построена през 1834 г. за четеридесет дни и осветена на следващата 1835 г. (20 юли – Илинден) от Пловдивския митрополит Никифор. През 1894 г. към нея е построена най-високата в Средните Родопи камбанария – 17 м. Тя е на 8 м от църквата, с височина 17 м и е на 5 етажа. Храмът е обявен за паметник на културата. В селото и в неговите околности в различни години са изградени и 22 православни параклиса.

В селото има музейна сбирка към читалище „Алеко Константинов“. В нея са представени исторически и етнографски материали от региона на село Павелско. Някои от археологическите находки са с голяма историческа стойност.

На 14 км от Павелско се намира хижа „Пашалийца“, която се посещава целогодишно от български и чуждестранни туристи. През селото минават няколко туристически маршрута за пешеходен туризъм. Край селото са намерени останки от баня.Като паметник на културата е регистрирано историческо място, намиращо се на 5 км североизточно в местността „Лещища“.