Приятел завинаги!

Село Хвойна

Намира се надясно до самия основен пътя свързващ Пловдив и Смолян. Според геолозите, Хвойненската котловина, наричана Ропката, преди милиони години е била дъно на сладководно езеро, образувано в следствие на тектонично потъване на пластовете. Неговите води достигали до 200-250 метра дълбочина. Затова и мястото, на което се намира, е равно и „разгледно“.

През селото минава Ореховската река и го дели на стара и нова част. Тук спират доста от автобусите от София и Пловдив за Смолян и региона. Това е добро място, откъдето туристът може да започне туристическите си маршрути в региона. Туристическите пътеки водят до планински хижи и други близки села.  Край селото археологически паметник на културата е средновековен некропол. Хвойна предлага 65 места за настаняване в къщи за гости и мотел, а родопски специалитети и напитки с общо 259 места предлагат в „Синия хань“, пивница, снек бар и четири кафе аперитива.

Паметник на културата от национално значение е църквата „Свети Илия“. Храмът е построен през 1857 г., а осветен на следващата 1858 г. (20 юли – Илинден) от Пловдивския митрополит Паисий (1857 – 1861 г.). Още през 1857 г. с останалите от църквата материали през есента хвойненци построили килийно училище в църковния двор, в момента то е второто такова запазено в община Чепеларе.

В района на селото има една църква и четири параклиса. Църквата “Св. Илия” е построена през 1857 г., а осветена на следващата 1858 г. (20 юли – Илинден) от Пловдивския митрополит Паисий (1857-1861 г.). Още през 1857 г. с останалите от църквата материали местните построили килийно училище в църковния двор.

Параклисите на селото са: “Св. Дух” ; “Успение Богородично” ; “Св. Константин и

Елена” ; “Св. Георги”.