Приятел завинаги!

Храмове

На територията на Община Чепеларе има 8 църкви, като 5 от тях са обявени за художествени паметници на културата с национално значение, а една – с местно. На територията на общината има 72 параклиса, като 14 от тях са архитектурни паметници на културата с местно значение. На територията на Община Чепеларе има 2 джамии и 4 мечита.

„Свети Атанасий“, гр. Чепеларе

hram Sveti Atanasii

Църквата “Св. Атанасий” е построена през 1834 г. изцяло от местното население. Градена е от 16 септември до 14 ноември, а на следващата 1835 г. е осветена от Пловдивския митрополит Никифор.
И до днес тя остава гордост за чепеларци. Църквата е художествен паметник на културата с национално значение.
През 1841 г. в двора на църквата е построено и започва да функционира най-старото килийно училище в Централните Родопи.

„Успение Богородично“, гр.Чепеларе

hram Uspenie Bogorodi4no
Църквата “Успение Богородично” е построена през периода 1860-1866 г., а през 1868 г. в двора й е построено и училище. Църквата е художествен паметник на културата с местно значение.Има богато украсен иконостас, интересни стенописи и икони.

„Възнесение Господне“, с. Павелско

hram Pavelsko Pavelsko 2
Църквата “Възнесение Господне” в село Павелско е построена през 1834 г. и осветена на следващата 1835 г. (20 юли – Илинден) от Пловдивския митрополит Никифор.През 1894 г. към нея е построена най-високата в Средните Родопи камбанария – 17 м. Църквата представлява трикорабна едноапсидна псевдобазилика, според разрешителното за строежа „25 метра дълга и широка 15 м”. Покрита е с трискатен покрив. От северната и западната страна е заобиколена от нартекс/притвор, с 10 арки, които придават представителност на външния вид на сградата. Висока над 2 м стена опасва цялото дворно пространство, което включва и камбанарията.

 

„Свети пророк Илия“, с. Хвойна

hram Xvoinahram 1 Xvoina

“Св. Илия” е построена през 1857 г., а осветена на следващата 1858 г.от Пловдивския митрополит Паисий. Още през 1857 г. с останалите от църквата материали през есента хвойненци построили килийно училище в църковния двор.

„Възнесение Господне“, село Малево

Malevo
“Възнесение Господне” е построена през 1860 г.

„Св. Неделя“, с. Орехово

Orehovo hram

“Св. Неделя” в. село Орехово е построена през 1882 г., когато е и осветена от епископ Гервасий.

„Св. Пантелеймон“, с. Проглед

progled_church1

Църквата “Св. Пантелеймон” в село Проглед е построена през 1921 г., а осветена през 1928 г. от Пловдивския викарен епископ Харитон. През 1983 г. към църквата е изграден комплекс от притвор, канцелария и камбанария.

 

Край всяко село и самия град има многобройни параклиси, най-много са около селата Павелско и Орехово.