Приятел завинаги!

ski_mapЗимата в Чепеларе е мека и топла. Снежната покривка се задържа сравнително дълго, между 80-120 дни в годината със средна дебелина 30-80 см.
Като зимен курорт се развива от началото на 30-те и 40-те години на миналия век.Като един от утвърдените ски центрове в България Чепеларе е дал единствения ни шампион от зимна олимпиада досега – Екатерина Дафовска, преди това олимпиецът Митко Хаджиев, слаломистът Борислав Киряков и сегашната надежда в сноуборда Радослав Янков, който стана световен шампион за младежи.
На разположение на любителите на зимните спортове е модерен 4-седалков лифт с капацитет 2000 души на час. С него разстоянието от долна лифтова станция до гр. Чепеларе до връх Мечи чал от 2700 м се изминава за 9 минути. Лифтовата линия е изградена от френската компания Помагалски. В спортен център в Чепеларе се използва специална система за допуск на туристите, разработена от австрийската компания AXESS, която избягва струпването на скиори на лифта в най-натоварените часове на деня.
Вече над 40 години след първото ски състезание за Купата на Чепеларе през 1970 г., градът посреща своите туристи на писти с дължина над 20 км. Старите писти и съоръжения са изцяло обновени и маркирани съгласно Европейските стандарти.
Извършена e цялостна обработка на съществуващите писти и им е поставена маркировка по европейските стандарти. Част от пистите са оборудвани със система за изкустевн сняг. 47-те оръдия могат да ги покрият за 100 часа при температура от -3 градуса. Две от пистите са с хомологизация от ФИС и право на провеждане на международни състезания.
Чепеларските писти единствено у нас са оборудвани с безплатен безжичен интернет. За поддръжката на пистите се грижат четири снегоутъпкващи машини.На платото на крайната станция на лифта – до върха „Мечи чал“ (1873 м) са монтирани мини 3 бр. ски-влекчета, които са подходящи за начинаещи скиори и сноубордисти.
Покрай пистите на „Мечи чал“ и в хотелите има ски-гардероби, които предлагат ски, сноуборд и шейни. За първи път у нас всички писти са оборудвани с безплатен безжичен интернет. Така любителите на планината, ските и борда ще могат да сърфират в мрежата от своя лаптоп или мобилен телефон в паузите между спусканията или в близките до пистите заведения.
В града работи единствения завод за ски и сноуборд оборудване на Балканите. Фирмата произвежда ски оборудване от марките “Атомик” (Atomic), “Саломон” (Salomon), “Армада” (Armada). ,най- продавани в Западна Европа и Япония. Завода разполага с фирмен магазин, в който могат да се намерят всички негови продукти, както и ски- и сноуборд оборудване на други известни фирми.

Писта „Мечи чал 1″, дължина 3250м., ширина 50м., денивелация 720м. – за напреднали скиори

Писта „Мечи чал 2″, дължина 6000м. ширина 25м., денивелация 720м. – туристическа.

Писта „Мечи чал 3″, дължина 1500м.,ширина 25м.- за напреднали и начинаещи скиори.

Писта „Мечи чал 4″, дължина 900м., ширина 25м., за напреднали

Писта „Мечи чал 5″, дължина 1000м., ширина 25м.- за начинаещи скиори.

Писта „Мечи чал 6″, дължина 500м., ширина 25м., – учебна писта.

Писта „Мечи чал 7″, дължина 800м., ширина 25м.- напреднали скиори.