Приятел завинаги!

klimatВсичко, от което се нуждае духът и тялото на човека, за да бъде здрав, Чепеларе го предлага като климат. Затова и местните отдавна поздравяват туристите само с призива: „Яжте и пийте и добра дума думайте!“
Туристическият бизнес в Чепеларе предлага атрактивни предложения за маршрути и пакети за възстановяването на климатолечението в Родопите, което в началото на 20-ти век е привличало много туристи. Стратегията им „Чепеларе – зеленото сърце на България”, има за цел е да възроди региона като център за климатолечение, заради отрицателната йонизация на въздуха. Климатолечението тук има вековни традиции. Още през 1911 г. и след това 1933 г. Пампорово и Чепеларе възникват като летни, а не като зимни курорти и първата болница за лечение за белодробни заболявания е в Чепеларе.

Експерти отчитат, че района има лечебно съчетание на ниска влага, много слънчеви дни и висока йонизация на въздуха. Отрицателната йонизация подобрява настроението, неутрализира радиацията, лекува белодробни болести, алергии, мигрени, влияе за възстановяване на функцията на нервната система, хипертония и т. н. Отрицателните йони убиват бактериите и вирусите и увеличават усвояването на кислорода. Здравният туризъм е най-доброто средство за неутрализация на вредите нанесени от урбанизацията и стреса.

Чепеларе привлича туристите с климата в съчетание с горите си, отрицателната йонизация на въздуха, условията за спорт и туризъм, съхранената природа и кухнята. Градът е с най-голяма надморска височина у нас – над 1110 метра. Той е в преходно-континенталната зона, затова и зимата тук е мека, но пистите над града остават заснежени от 80 до 120 дни в годината. Родопският курорт се слави с 2000 часа годишно слънчеви дни, мъглите рядко покриват небето, което го подрежда сред най-слънчевите места у нас. Ясното време от своя страна води до пищн нощно звездно небе. Специалистите отчитат, че наблизо, в района на връх Рожен, е измерен най-чистия въздух в България.

И четирите сезона в Чепеларе имат с какво да зарадват туриста. Зимата в Чепеларе е дълга, но белоснежна и красива, пролетта идва късно, но пищността й е очарователна, като всеки пейзаж е красив спомен. Лятото е меко, запомня се с аромата на билки от тучните, зелени до есента ливади, диворастящите гъби и плодове и величествените борови и смърчови гори. В района има много чешмички направени от родопчани, от които заради особеностите на почвата и много иглолистни дървета водата е чиста и полезна. Затова и редица поверия отреждат на десетките чешми в Родопите лечебна сила.

Заради даденостите си в Чепеларе са се лекували болни от туберкулоза от началото на миналия век. Още през 1907 г., заради благотворния климат, лекари избират в Чепеларе да бъде построена здравна станция за гръдноболни. Такава е естествената тенденция в световен мащаб, повечето зимни курорти са започнали като климатически летовища.

Иизключително важно е наличието на иглолистните дървета и много хвойна, ела и здравец за увеличаване на отрицателната йонизация на въздуха.Замервания на специалисти отчитат от 1200 до 1500 леки положителни и много отрицателни йони в района на Чепеларе. А това предопределя висока фитонцидната наситеност, което дава естествена защита от множество вируси и бактерии, като един вид природен антибиотик. Когато цъфтят боровете, техните връхчета са особено богати на фитонциди. Затова броя на вирусите в планинска среда е в пъти по-малък на кв. метър от този в градовете. Земята също допринася с определен състав за увеличаване на отрицателната йонизация на въздуха.

Предвид даденостите си туризма в Чепеларе е оздравителен за хора, които са само пред компютрите и нямат възможност да са на чист въздух в ежедневието си. Както и за превенция за здравето на деца, в епохата на алергиите, нездравословното хранене, на голямото напрежение и тежката урбанизация.