Приятел завинаги!

atraktsiiЧепеларе предлага богати възможности за пешеходен туризъм до скални феномени, пещери, десетки параклиси и красиви местности.
От най-голямата атракция за туристите в района – природния феномен „Чудните мостове“ за любителите планинари има маркирани пътеки до съседни туристически обекти. Началната точка е хижа „Чудните мостове”. Хижа „Скалните мостове” е съвсем близо, на 0.15 ч. До връх Персенк /2047 м./ ще стигнете за 2.00 ч. До хижа „Кабата” – е 2.00 ч. път, до х. „Изгрев” – 6.00 ч., до с. Забърдо – 2.30 ч., до с. Орехово /през х. Кабата/ – 4.30 ч.

Обичащите предизвикателствата запалени планинари могат да пробват умения по маршрут “Пампорово – в. Мечи Чал – (Чепеларе) – хижа Изгрев – скалния феномен „Чудните мостове”.

Този маршрут е много дълъг, около 35 километра. Лятно време се изминава пеш за около 10 часа. Върви се по черни пътища и широки пътеки по билото на рида Чернатица, почти навсякъде е равно и няма големи спускания и качвания, което го прави приятен. Изходната му точка е хотел “Пампорово” в курорта Пампорово, малко след новата църква в курорта “Успение на Пресвета Богородица” започва червена маркировка. След около 3 часа от Пампорово се стига до местността Мечо гробе. От тук на изток се спуска пътека – маркирана син цвят, и след един час се слиза в Чепеларе. Продължава се по червената маркировка. От тук за около 30 минути се стига до хижа Изгрев. Този маршрут може да се раздели на две и с преспиване на следващия ден да се продължи към Чудните мостове.
От хижа Изгрев се продължава на север по маркираната пътеката, която минава по рида. Редуват са гора и поляни, минава се под върховете Карабалкан и Мечкарски камък и се стига до местността Глухите камъни – красиви малки скали. От тук на изток се спуска маркирана синя пътека, която води до село Забърдо. От местността Глухите камъни за около 10 минути на север по главната пътеката се стига до малка пътека, която води на североизток и е маркирана със зелен цвят – пътя за село Орехово. Тръгва се по тази пътека и за около 30 минути през гъста гора се слиза в местността „Чудните мостове“.

Хотелиерите в красивото село Орехово организират също преходи по екопътеки и маршрути до интересни места с богата история и впечатляващи гледки в района. Основните екопътеки са: с. Орехово – хижа “Персенк” – хижа “Чудни мостове” – хижа “Изгрев”; с. Орехово – хижа “Персенк” – хижа “Кабата” – хижа “Студенец; с. Орехово – Водопада “Дуплево” – “Човешката пещера” – Водопада “Скакалото”; с. Орехово – Водопада “Скакалото” – Рид “Чернатица” – Цирикова черква – хижа “Скални мостове”.

Един от най-предпочитаните от планинарите маршрути е от хижа „Преспа“ до хижа „Пашалийца“ над село Павелско. Преходът е маркиран с основен цвят червено и е технически лесен – в по-голямата си част се върви по горски пътища. Трае около 8 ч. Хижа „Пашалийца” се намира в Радюва планина, в североизточното подножие на вр. Пашалийца/1642 м/. Представлява масивна двуетажна сграда с капацитет 72 места с мивки в стаите и общи вътрешни и външни санитарни възли и бани. Сградата е водоснабдена и електрифицирана, отоплението е с печки на твърдо гориво. Разполага с туристическа кухня, столова и кафене.Пътят до хижата е асфалтиран, има паркинг. Съседни туристически обекти, до които има маркирани пътеки са:
– х.Момчил юнак – 7.00 ч.; – х.Марциганица – 6.30 ч.; с. Павелско – 4 ч. по пътека, по която се слиза надолу е с камъни и е опасна за деца под 12 години. Денивелацията е повече от 900 м. По-лекият маршрут е 15 км/ 6 ч. по асфалтово шосе. Село Павелско се намира на 700 м надморска височина, непосредствено до село Хвойна. От Хвойна има редовен транспорт към Пловдив през час, а до София и Смолян – през час и половина. На автогарата има голям паркинг, ако искате да си оставите колата там, или ако предпочете автобус кафето с изглед към планината.

От Хвойна, разположено на главния път между Асеновград и Смолян, се разстила една от най-широките и красиви котловини на Средни Родопи, която местните наричат Хвойненска или със свойски галеното Ропката. Мистично и завладяващо планинските вериги са образували каменен пръстен около сгушената в прегръдката им котловина. От едната страна са склоновете на величествената Чернатицa – един от най-могъщите и красиви планински дялове на Средни Родопи. От другата страна пък котловината е оградена от Радюва планина – живописният планински рид, делящ Чепеларската река от басейна на Юговската река. В ‘чашата’ на котловината заедно с Хвойна живописно присъстват още три населени места – Павелско, Малево и Орехово. От Хвойна тръгва най-дългата екопътека, която свързва красотите на българските Родопи с тези на гръцкия Ставруполи. Целият маршрут се минава за 5-6 дни, но тези туристи, които не обичат да се преуморяват, може да минат само отделни части от трасето. Навсякъде са поставени табели и има специално обособени места за отдих, както и чешми, и заслони. Хвойна удобен изходен пункт не само за пешеходни преходи, но и за вело турове.

В самия град Чепеларе възможност за развлечение на туристите е откритата от зимата на 2015 г. синтетична ледена пързалка в центъра на града. Пързалката е двора на училището в самия център, до сградата на общинската администрация. Покритието със синтетичен „лед“ осигурява целогодишно условия за каране на кънки. Когато подът на спортното съоръжение не е хлъзгав, площадката може да се използва за други спортни дейности като ролкови кънки, скейт, игри с топка. В града има осветена писта, на която заработи от зима -2015 г. и нов влек. Идеята е на нея да се учат на първи ски уроци подрастващите.